Zagadnienie dotyczące diet, których celem jest uporanie się z niechcianą tkanką tłuszczową to prawdziwy temat-rzeka. Istnieje bowiem wiele sposobów zaplanowania menu, które to gwarantują utratę nadprogramowych kilogramów – wszystkie zaś cieszą się zarówno uznaniem zwolenników, jak i potępieniem przeciwników. Niektóre z diet przygotowane zostały przez profesjonalistów – dietetyków i lekarzy – w oparciu o wytyczne zapewniające zachowanie zdrowia, inne zaś zrodziły się w umysłach laików – osób pozbawionych rzetelnej znajomości tematu, których propozycje i rady zaszkodziły już wielu osobom przechodzącym przez proces odchudzania.

My zaś przede wszystkim pragniemy zachęcać do rozsądnego i przemyślanego podchodzenia do tematu utraty masy ciała. Zdecydowanie opowiadamy się za opiniami ekspertów – nie warto drastycznie ograniczać dobowej podaży kalorii, ale należy skupić się na wyeliminowaniu z jadłospisu wszystkiego, co szkodliwe i przetworzone (słone przekąski, szybkie, barowe jedzenie, słodycze, dania gotowe, desery mleczne etc.) na korzyść diety niskotłuszczowej opartej o świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz chude, białe mięso.

Większość diet wiąże się jednak z pewnego rodzaju psychicznym obciążeniem – odchudzając się, jesteśmy zmuszeni do zachowana rygoru i odmawiania sobie niektórych przyjemności. Jest to szczególnie uciążliwe, jeśli przyzwyczailiśmy się do podjadania między posiłkami i zwykle sięgamy po kaloryczne i niezdrowe przekąski. Warto jednak przekonać się do ciekawej, a przede wszystkim zdrowej i niskokalorycznej alternatywy chipsów czy batonika – naturalnych soków owocowych pozbawionych cukru, konserwantów oraz dodatku wody.

Chociaż dla wielu konsumentów sok kojarzy się przede wszystkim z zaspokajaniem pragnienia, okazuje się, że wysokiej jakości napój skomponowany z odpowiednich składników potrafi również załagodzić uczucie głodu, nasycić nawet na kilka godzin, dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, a także... zdrowo zaspokoić ochotę na coś słodkiego!

Wszystkim odchudzającym się polecamy więc naturalny sok powstały z połączenia jabłka, marchwi i pietruszki. Zachęcamy przy tym do sięgania po produkt pozbawiony dodatku cukru – zdecydowanego przeciwnika odchudzania – i szkodliwych dla organizmu konserwantów.

W jaki sposób jabłkowa komponenta soku może wspomagać odchudzanie? Przede wszystkim jabłka to owoce stosunkowo niskokaloryczne, a więc i dietetyczne. Stanowią przy tym cenne źródło pektyn – substancji o typie rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Pektyny wzmagają uczucie sytości i znacznie ograniczają chęć podjadania, pęcznieją bowiem w przewodzie pokarmowym, dając wrażenie jego wypełnienia, a mózg otrzymuje informację – przez jakiś czas nie muszę już sięgać po nic do jedzenia. Jabłka usprawniają również metabolizm, dzięki czemu tkankę tłuszczową spalamy szybciej, a przy okazji efektywniej oczyszczamy organizm z toksyn.

Sok z surowej marchwi stanowi natomiast wspaniałe źródło celulozy – substancji, która reguluje gospodarkę tłuszczową ludzkiego ciała i ogranicza wchłanianie cholesterolu, co ma wpływ nie tylko na wygląd sylwetki, ale również dobrą kondycję układu krążenia. Ponadto marchew zawiera duże ilości witaminy A – podczas odchudzania nie grożą nam więc wypadające włosy czy sucha, łuszcząca się skóra.

Obecność pietruszki w składzie czyni sok intrygującym w smaku. Mało kto wie jednak, że pietruszka kryje w sobie więcej witaminy C, niż niejeden cytrus. Wspomaga zatem odporność, która może ulec osłabieniu w okresie stosowania diet odchudzających, a przy tym dodaje energii, witalności i chęci do działania, mimo nierzadko przykrej konieczności trzymania się z daleka od lodówki.