Choć my, dorośli, wiemy, że pięć porcji warzyw i owoców dziennie to absolutna podstawa, dzieci niechętnie sięgają po zdrowe przekąski, z utęsknieniem spoglądając w stronę czekoladek, chipsów i cukierków. Poszukujemy więc sposobów na sprytne przemycenie warzyw i owoców w posiłkach i włączenie ich w codzienne, dziecięce menu.

            Poniżej przedstawiamy przepis na zdrowe i pyszne ciasto z sokiem jabłkowo-marchwiowym – deser, który przypadnie do gustu każdemu (nie tylko małemu) łasuchowi, a przy tym dostarczy cennych dla zdrowia i dobrego samopoczucia witamin i minerałów. Ciasto świetnie sprawdzi się w roli podwieczorku, a także zachwyci maluchy na przyjęciach dla dzieci.

1. Biszkopt

Składniki:

-ok. 100 g mąki pszennej i 40 g mąki ziemniaczanej

-4 jajka

-2/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego

-sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

            Oddzielić białka od żółtek, następnie białka (opcjonalnie – ze szczyptą soli) ubijać mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka – całość cały czas miksować.

            Do tak przygotowanej masy dodać mąkę i łyżką lub szpatułką ostrożnie połączyć składniki.

            Papierem do pieczenia wyłożyć dno formy o wymiarach ok. 23 cm x 34 cm. Masę delikatnie przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 30 min. (sprawdzić stan wypieczenia biszkoptu metodą suchego patyczka). Wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić w temperaturze pokojowej.

            Sok z 1 cytryny przelać do szklanki i dopełnić wodą do 2/3 jej objętości. Wymieszać, a następnie nasączyć biszkopt, nie wyjmując go z formy.

2. Krem z sokiem jabłkowo-marchwiowym

Składniki:

-ok. 800 ml naturalnego, pozbawionego dodatku cukru i konserwantów soku jabłkowo-marchwiowego

-3 op. budyniu śmietankowego/waniliowego

Przygotowanie:

            Przez ok. 3 minuty gotować budyń na soku jabłkowo-marchwiowym. Następnie przykryć budyń folią spożywczą i wystudzić w temperaturze pokojowej.

3. Krem śmietankowy

Składniki:

-250 g serka mascarpone

-500 ml śmietany kremówki 36%

-2 łyżki cukru-pudru

Przygotowanie:

Składniki umieścić w misie miksera i połączyć na gładką masę.

4. Finał

            Na nasączony sokiem z cytryny biszkopt przełożyć krem z sokiem jabłkowo-marchwiowym i wyrównać jego powierzchnię, a następnie odstawić do stężenia.

            Na stężony krem z sokiem nałożyć krem śmietankowy i chłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce.

            Przed podaniem oprószyć wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!